Dječji tjedan

Od 2. do 8. listopada obilježava se Dječji tjedan. Dječji tjedan je vrijeme naglašavanja važnosti promicanja prava djece te pojačanih akcija i aktivnosti posvećenih djeci. Obilježava se u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Moto Dječjeg tjedna je lijepa i prepoznatljiva izreka koja izražava odnos odraslih prema djeci: „Ljubav djeci prije svega!“

U našem vrtiću Dječji tjedan obilježili smo mnogobrojnim aktivnostima za djecu. U ponedjeljak su se provodile tradicijske i sportske igre u vrtićkom dvorištu, a u srijedu su se provodile u Gradskom parku pod vodstvom naše odgojiteljice Zdravke Grandavec Špehar. U igrama su sudjelovala djeca iz skupina Vrapčići i Leptirići, a nakon što su se dobro zagrijala sudjelovala su u raznim poligonskim i natjecateljskim igrama (štafeta, gađanje mete, povlačenje užeta).

U utorak nas je posjetio Mak Teatar i izveo glazbeno-plesnu predstavu „Slovo na slovo“ kojoj su prisustvovala djeca vrtićkih skupina. Predstava je govorila o knjizi i olovci Hoki-Poki koja piše zlatnim srcem. Predstava je posebno razveselila djecu jer je bila interaktivnog tipa, a posebice ih je oduševilo pjevanje pjesme Hoki-poki.

Nakon predstave djeca iz odgojno-obrazovnih skupina Vrapčići i Leptirići posjetila su Galeriju izvorne umjetnosti Grada Zlatara u kojoj nas je dočekala gospođa Božena Slunjski. Gđi. Slunjski zahvaljujemo što nas je provela kroz izložbu radova Izidora Popijača Žige pod nazivom „Gruda rodne zemlje“ te objasnila kako se radi tradicijski nakit od gline.

Osim zajedničkih aktivnosti, provele su se i brojne aktivnosti s djecom u odgojno-obrazovnim skupinama. Najmlađe Bubamare i Pčelice radile su sa svojim odgojiteljicama na razvoju životnih i socijalnih vještina. Bubamare su provodile aktivnosti „Humane vrednote“, „Što se u vrtiću radi“, „Budi mi prijatelj“ te su zajedno čitali priču „Znatiželjno mače“.  Pčelice su kroz konstruktivne i suradničke igre obradile teme „Naš krug prijateljstva“, „Budi mi prijatelj“  i „Kao da…“. Naši Zečići bavili su se temama različitosti i prijateljstva kroz aktivnosti „Elmer mojih boja“, „Moj najbolji prijatelj“ i „Dječja prava“, u sklopu koje su izradili zajednički plakat otiskivanjem dlanova ruke. Zajedničku aktivnost otiskivanja dlanova ruke provodile su i naše Ribice. U Dječjem tjednu posjetila nas je i gospođa Suzana Orsag, koja je djeci  predstavila zanimanje frizera. Tjedan prijateljstva Ribice su završile igrom „Mali znanstvenici“ u sklopu koje su provodili razne eksperimente s vodom i bojama.

Ovogodišnji Dječji tjedan proveli smo razvijajući pozitivnu sliku o sebi i vještine suradnje, empatije, upornosti, tolerancije i razumijevanja.

Napisala: Tihana Mauhar, psihologinja

Jelovnik