Aktivnosti povodom 70. rođendana vrtića

Od 22. do 25. travnja brojnim aktivnostima obilježili smo 70. rođendan vrtića.

U ponedjeljak, 22. travnja, g. Nenad Bratković je u suradnji s Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije održao djeci predavanje i radionicu izrade zdravih kolačića bez jaja i brašna. Nakon radionice, kratko predavanje o poticanju zdravih navika i prehrane održano je i djelatnicima vrtića.

Nakon ručka starije skupine su u suradnji s gđom. Vanjom Reinholz uredile travnjak i posadile cvijeće. Gđa. Vanja je projektirala izgled cvjetnjaka u obliku bubamare, a svako dijete zasadilo je po jedan cvijet.

U utorak, 23. travnja, u jutarnjim satima članice Udruge žena Zlatar, gđa. Đurđa Drašić, gđa. Biserka Hleb, gđa. Ljiljana Vučković i gđa. Ankica Katić, održale su s djecom radionicu izrade životinjica i lutkica od prirodnih materijala.

Od 12 sati otvorena je za javnost izložba radova i fotografija “Retrospektiva: Od Uzdanice do Zlatarskog zlata” na kojoj smo i prikupljali dobrovoljne priloge. Ukupno je prikupljeno 304,37 eura, koja će se utrošiti na kupnju sjenila za zaštitu od sunca u dvorištu.

U utorak smo obilježili i Noć knjige u suradnji s gđom. Boženom Kos koja je djeci pročitala svoje autorske priče i ulomak iz Šume Striborove, I.B.Mažuranić.

U srijedu, 23. travnja, smo u suradnji s DVD-om Zlatar odradili evakuacijsku vježbu za djecu i djelatnike vrtića.

Poslijepodne je u vrtiću održana predstava za djecu “Tri praščića” u izvedbi roditelja. U pripremi predstave sudjelovale su Žaklina Groš, Valentina Buden Šlibar, Elizabet Parlaj, Evita Bratković, Gordana Tkalec, Zrinka Mikulec, Marija Hoić Pavlek i Ana Vučković Klarić. Veliko hvala majkama, ali i koordinatoricama Jasminki Krušelj i Zdravki Grandavec Špehar na vrlo zanimljivoj predstavi.

U četvrtak je održana radonica za djecu “Mozak u akciji: Inteligentni izazovi” povodom obilježavanja Festivala znanosti. Naše odgojiteljice Mladenka Horvat, Petra Babić i Ivana Dumbović su u suradnji s psihologinjom Tihanom Mauhar pripremile radionicu za djecu “Mozak u akciji: Inteligentni izazovi” u sklopu Festivala znanosti, koji se provodio tog tjedna.

Radionica na temu inteligencije s djecom obuhvatila je predstavljanje osnovnih informacija o mozgu i razgovor o vrstama inteligencije. Djeca su dokumentirala svoje postojeće znanje o temi te su obojala gipsane mozgove kako bi ga bolje upoznali. Pročitali smo priču o različitim vrstama inteligencije i njihovoj važnosti te smo proveli aktivnosti vezane uz prostornu, matematičku, jezičnu, glazbenu, tjelesnu i kinestetičku, prirodnu, intrapersonalnu i interpersonalnu inteligenciju. Aktivnosti su uključivale istraživanje kroz kartu i globus, igru “memory” s voćem i brojevima, kviz o pojmovima, osmišljavanje plesa uz različite glazbene žanrove, kretanje uz glazbenu podlogu, sadnju sjemenja, izradu knjige prijateljstva te vođenu meditaciju za opuštanje nakon aktivnosti.

Istog dana, u poslijepodnevnim satima, u vrtiću je održan županijski stručni aktiv za odgojitelje i stručne suradnike. Predavanje na temu “Važnost razvoja govora za socijalizaciju djece predškolske dobi” održale su stručna suradnica logopedinja, Lana Pepelko Topljak i stručna suradnica psihologinja, Tihana Mauhar.

Tjedan proslave zaključili smo u petak, 25. travnja, predstavom “Maca papučarica” u izvedbi djece. Roditelji, djedovi i bake bili su oduševljeni predstavom, a djeca su se najviše obradovala palačinkama i druženju koje je slijedilo nakon.

Jelovnik