Dan ružičastih majica 2023

Danas, 22. veljače, obilježili smo Dan ružičastih majica u našem vrtiću. Cilj nošenja ružičastih majica ili ružičastih detalja je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te poziv na toleranciju, poštivanje različitosti i promicanje prijateljstva.

Dan ružičastih majica (eng. Pink Shirt Day) nastao je kao inicijativa protiv vršnjačkog nasilja. Ideja za ovaj dan potekla je iz Kanade, gdje su 2007. godine srednjoškolci organizirali podršku vršnjaku koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja zbog nošenja ružičaste majice u znak podrške borbi protiv raka dojke. Inicijativa je postala popularna i proširila se po Kanadi, a zatim i u druge zemlje svijeta.

Od tada se Dan ružičastih majica obilježava svake godine u veljači, kao podsjetnik da svi zajedno možemo djelovati protiv vršnjačkog nasilja te da se moramo zalagati za toleranciju, poštovanje i uvažavanje drugih.

Nakon objašnjenja što je Dan ružičastih majica i zašto ga slavimo, djeca su se sa svojim odgojiteljicama uključila u razne aktivnosti te su na kreativan način obilježile ovaj dan.

Napisala: Tihana Mauhar, psihologinja

Jelovnik