Dani kruha!

Dani kruha su dani zahvalnosti za plodove zemlje i obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Uz brojne aktivnosti koje su odgojiteljice provodile s djecom tijekom cijelog mjeseca, svečano smo obilježili Dane kruha u četvrtak, 19. listopada.

Mlađa jaslička skupina „Bubamare“ u sklopu Dana kruha obradila je priču “Anin kruščići”  uz pomoć aplikacija. U simboličkoj igri “Mali pekari“ izradili su kolačiće od lisnatog tijesta, izrezivanjem kalupima raznih oblika.

Starija jaslička skupina “Pčelice” radila je kilfice.  Za to su nam bili potrebni sljedeći sastojci: brašno, kvasac, šećer, sol, ulje. Uživali su u zajedničkoj izradi kiflica i veselili se degustaciji.

“Zečići” su obilježili Dan kruha izradom pirovog kruha. Za ovaj kruh koristili smo: pirovo brašno, jogurt, mineralnu vodu, sodu, maslinovo ulje, sol, chia sjemenke i suncokretove sjemenke.
Nestrpljivo smo čekali da se kruh ispeće i da ga kušamo. Bio nam je vrlo ukusan!

Djeca srednje vrtićke odgojno-obrazovne skupine “Ribice” obilježila su Dan kruha tako što su zajedno sa svojom odgojiteljicom napravili ukusne i slatke kiflice. Za pripremu su trebali malo brašna, mlijeka, soli, šećera, ulja, kvasca, jaja i jako puno dobre volje, a to su naravno i imali jer su radili kiflice kao pravi mali pekari.

Povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje djeca u odgojnoj skupini “Leptirići” izradila su sipanu pitu od jabuka.

„Vrapčići“ su radili zdrav kolač od borovnica. Sjedinili su zobene pahuljice, banane, mlijeko, med, chia sjemenke i lanene sjemenke te dodali par kapi ekstrakta od vanilije. Sve su zajedno izblendali i izlijali u kalup. Na kraju su kolač posuli borovnicama.

U središnjem prostoru sakupili smo kruščiće, peciva i kolače koje su djeca vrijedno sa svojim roditeljima ispekli i donijeli u vrtić, ali i izradili u vrtiću. Velečasni Dragutin Cerovečki blagoslovio je sve naše plodove zemlje, a svečanosti je prisustvovala i gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek. Djeca su nas nagradila pjesmom i plesom, a nakon ručka smo se zajedno zasladili donesenim proizvodima. Višak smo podijelili našim prijateljima iz čuvaonice Malci, gospođi Lovorki Puklin u Gradsku knjižnicu Zlatar te korisnicima doma za starije osobe Orhideja Vita.

Jelovnik