Izlet u Radoboj

U srijedu, 15. studenog, djeca iz odgojno-obrazovnih skupina Leptirići i Vrapčići posjetila su Muzej Radboa, Centar za prirodu Zagorje, Hižu vinove loze i Hižu zagorskih štrukli.

U Muzeju Radboa djeca su razgledala reprezentativne predmete iz prošlosti Radoboja koji su predstavljeni putem rudarske, geološke i arheološke zbirke. Osobito ih je zainteresirala priča o pronalasku sumpora, a zatim i ugljena, čime je počela bogata rudarska tradicija Radoboja. Naša djeca, kao pravi mali vinari, znala su da sumpor koristimo u proizvodnji vina.

Odmah do Muzeja Radboa nalazi se Centar za prirodu Zagorje. Djeca su imala priliku prošetati Radobojskim trnacem te su saznali koje životinje žive u njemu i koje voćke sadimo u “trnacu”. Šetnju smo završili posjetom u interaktivnom Centru, gdje su djeca pogledala zanimljiv crtić o bogatom biljnom i životinjskom svijetu Krapinsko-zagorske županije.

Hiža vinove loze nalazi se tik do Muzeja Radboa i Centra za prirodu Zagorje. Sastoji se od četiri tematske cjeline: počevši od povijesti vinove loze, običaje vezane uz vino, treća cjelina vezana je za „bilikum“, a četvrta za proizvode od grožđa i vina. Djecu su posebno oduševile VR naočale putem kojih su vidjeli kako se proizvodi vino kroz film „Život jedne bobice“.

Za kraj smo posjetili Hižu zagorskih štrukli gdje smo degustirali svježe pečene zagorske štrukle. Štrukli se pripremaju prema izvornom receptu i načinu pripremanja zagorskih štrukli, a prezentaciju vrše lokalne radobojske domaćice. Prema izjavi djece, ovaj dio izleta ih je ipak najviše oduševio.

Hvala Općini Radoboj i našim vodičima na zanimljivom i poučnom izletu, a posebno hvala gospođi Josipi Pavlović Požgaj koja je dogovorila akcijsku cijenu ulaznica za Muzej Radboa za svu našu djecu.

Napisala: Tihana Mauhar, psihologinja

Jelovnik