Tjedan psihologije

Dječji vrtić i jaslice Zlatarsko zlato i ove godine uključio se u program događanja kojima se diljem Hrvatske obilježava Tjedan psihologije. Tjedan psihologije je hrvatska medicinsko-popularna manifestacija, a održava se jednom godišnje s ciljem približavanja i predstavljanja psihologije zajednici te pokazivanja sve širine uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice.

U utorak, 20. veljače, s djecom iz odgojno-obrazovnih skupina Vrapčići i Leptirići provedena je radionica “Mala srca i veliki osjećaji”. Na radionici su djeca kroz slikopriču prepoznavala i imitirala facijalne ekspresije osnovnih i složenih emocija te su imala priliku podijeliti s prijateljima kada su osjećali neki od spomenutih osjećaja. U grupnoj aktivnosti prepoznavali su tjelesne reakcije na dodijeljenim karticama i pokušali ih dodijeliti osjećaju uz koji se javljaju. Grupnom aktivnošću kod djece se poticala suradnja i dogovaranje.

Za roditelje je pripremljen letak “Modeliranje poželjnog dječjeg ponašanja”. Naglasak je bio na anksioznosti roditelja i prenošenju stresa na dijete, čime se nerijetko modelira nepoželjno ponašanje kod djece. U letku su roditeljima pružane informacije kako si mogu pomoći u trenucima preplavljenosti, te kako djetetu objasniti proživljene neugodne osjećaje.

Za odgojitelje je organiziran interni stručni aktiv na temu “Mindfulness i tehnike relaksacije”. Prvi dio aktiva sastojao se od kratkog predavanja o mindfulnessu i tehnikama relaksacije, neuroznanstvenoj podlozi te dobrobitima navedenih tehnika na psihofizičko zdravlje. U drugom dijelu održana je radionica na kojoj su odgojitelji imali priliku isprobati neke od mindfulness vježbi. Stručnim aktivom zaključen je ovogodišnji Tjedan psihologije u našem vrtiću.

Napisala: Tihana Mauhar, psihologinja

Jelovnik