Tjedan zdravlja

Prvog tjedna u travnju, u sklopu Svjetskog dana zdravlja koji je 7. travnja, obilježili smo Tjedan zdravlja u našem vrtiću. Znamo da je djetinjstvo razdoblje najintenzivnijeg rasta i razvoja i vrijeme u kojem se postavljaju temelji zdravlja, a upravo je vrtić okruženje koje u tome ima veliku ulogu. U vrtiću djeca na opušten način provode velik dio svog vremena, jedu, trče, skaču, pjevaju, sklapaju prijateljstva i brojne druge aktivnosti, a uz to i stvaraju navike i postavljaju temelje za cijeli život. Tjedan zdravlja u vrtiću pokrenut je kako bismo zajedno s djecom i obiteljima osvijestili važnost brige o zdravlju i naučili nove načine kako djeci približiti zdrave navike.

Obilježavanje Tjedna zdravlja započeli su Vrapčići u ponedjeljak, 3. travnja, s temom „Uz žitarice za dobar početak tjedna!“. Aktivnosti su provodile odgojiteljice Snježana Benković i Martina Eršek, a s obzirom da smo se nalazili u uskrsnom tjednu, djeca su žitaricama izradila i unikatne pisanice.

U utorak je aktivnosti nastavila provoditi mlađa odgojno-obrazovna skupina Zečići, predvođena odgojiteljicama Majom Hodalić i Irenom Hopek, s temom „Varivom se počasti kako bi ti povrće moglo snagu dati!“. Zečići su otkrivali gdje povrće raste, koja hrana je zdrava/nezdrava, a kroz aktivnost “Tajanstvena kutija” morali su dodirom pogoditi koje povrće se nalazi u zatvorenoj kutiji.

U srijedu su Leptirići vođeni temom dana „Srijedom sjajne zube zahvaljujući siru i mlijeku pokaži, a svoje kosti osnaži!“ razgovarali o mlijeku i kušali mlijeko i razne mliječne proizvode. Kroz aktivnost “Životinje koje daju mlijeko” imitirali su kretanje i glasanje zadanih životinja. Aktivnosti su provodile odgojiteljice Mladenka Horvat i Petra Babić.

U četvrtak su naše najmlađe skupine Bubamare i Pčelice gledale igrokaz “Voćni razgovor” kojeg su izvodile odgojiteljice Zdravka Grandavec Špehar, Mateja Hopek, Suzana Pozaić i Ana Parlov, a zatim su svi zajedno uživali u pikniku na terasi. Tema dana bila je „U četvrtak čuvamo zdravlje voćem da nam tijelo dobije vitamina napretek!“.

Posljednja tema s kojom smo zaključili Tjedan zdravlja bila je „Bjelančevine ne zaboravi da ti se vikend u dobroj formi dogodi!“, a aktivnosti je provela odgojiteljica Jasminka Krušelj sa srednjom mlađom skupinom Ribice. Djeca su aktivno sudjelovala u brojnim aktivnostima, a posebno su ih razveselile igre koje su igrali: “Voćna utrka”, “Pogodi tko sam” gdje su zatvorenih očiju morali pogoditi prema mirisu i dodiru koje voće drže u ruci i “Glazbena igra” čiji je cilj bio kroz pjesmicu Veselje životinja točno otpjevati stihove oponašajući životinju koju kocka, koju su bacili, pokaže.

Jelovnik